Alcoholist, de kenmerken

Iedereen drinkt wel eens een alcoholisch drankje. In het weekend een zomerse cocktail, na het voetbal een heerlijk koud biertje, bij het eten een lekkere Franse wijn of wanneer er iets te vieren is champagne.

Het is zelfs zo dat een glas rode wijn per dag gezond is. Dit soort artikelen zie je met enige regelmaat terug in de kranten of nieuws-apps. Maar waar ligt nu eigenlijk de grens tussen af en toe een drankje en alcoholist zijn? Is er überhaupt een dergelijke duidelijke grens die die onderscheid bepaald?

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Een zeer duidelijk kenmerk is: wanneer je niet meer zonder hulp van derden kunt stoppen, praten we over een alcoholverslaving. Veelal heb je zelf de gedachte dat je prima zelfstandig kunt stoppen, wat feitelijk niet de werkelijkheid is. De enige manier om hier achter te komen is, is dit te testen. En de kans bij een dergelijke zelf test is dat je op dat moment, ten tijde van je eigen test, eigenlijk geen behoefte hebt aan alcohol. Op die manier raak je er heilig van overtuigd dat je elk moment kunt stoppen met alcohol en dus geen alcoholist bent. Helaas.

Een ander duidelijk kenmerk is: een dag of iets langer dan een dag geen alcohol gedronken en je merkt dat je ontwenningsverschijnselen krijgt. De kans is dan erg groot dat je verslaafd aan alcohol. Het is zelf zo dat wanneer je meer dan 2 glazen alcohol per dag drinkt, je al tekenen van een drankprobleem kunt vertonen/hebben. Let op! Een drankprobleem is niet per definitie meteen een kenmerk dat je alcoholist bent. Je zit als het ware aan de verkeerde kant van de medaille, waardoor het risico hierop eerder kan toenemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *